Веднага след раждането на детето е много важно то да получава само кърма и особено толкова полезната в много отношения коластра. За нея казват, че образува нещо като защитен филм върху лигавицата на малкото стомахче и го предпазва в известна степен от алергените. Оптималното време за кърмене в това отношение, а и заради изграждане на имунитета е 6 месеца. Трябва да се има предвид, че 5-10 мл на ден са достатъчни! Много е важно да се избегне ранното захранване на бебето с адаптирано мляко, което за съжаление е практиката на повечето родилни домове. По съвет на моят алерголог бях взела предварително Фризопеп, с който (ако се наложи) да дохранват още нероденото ми бебе (може да се използва и друго специално мляко на базата на белтъчен хидролизат, т.е. белтъка е достатъчно разграден, за да не алергизира). Имах дори бележка, колко е важно в моят случай детето ми да не получава формула. Но въпреки всичките ми опити не можах да се ''преборя'' с персонала, според който беше излишно бебето да се ''изнежва''. В бъдеще щях да разбера, че това е честа реакция на околните, когато разберат, че детето не получава една или друга препоръчвана за тази възраст храна. Затова искам да кажа на всички майки, които ще поемат по този път да си вярват, на себе си, и на лекуващият ги лекар. И да не слушат всички околни, дори и близки роднини, които ще ви убеждават, че ''нищо нямало да му стане''. Споделям това само защото аз минах през много дълъг период на терзание дали не лишавам детето си от необходими му храни. Да не говорим, че често ми се случва буквално да се боря с роднини и приятели, които всячески се опитват да дадат на детето ми вафла, шоколад и какво ли не.

Едно от първите отклонения спрямо стандартното захранване е, че плодовите сокове се въвеждат едва през 3-тият месец (т.е. след навършване на 2 месеца).

Плодовите пюрета се въвеждат 1 месец по-късно (т.е. през 4-тия), а зеленчуковите може и веднага или паралелно с тях.
Важно е да се отбележи, че всички използвани пюрета (и по-късно каши) трябва да са безмлечни и в тях да се добавя кърма или използваното специално адаптирано или хипоалергично (HA) мляко

Яйчен жълтък не са дава поне до навършване на 1.5-2 години!

Не се притеснявайте, че детето ви няма да получава необходимото му желязо, тъй като съвременните адаптирани млека са обогатени с него. Дори в д-р Спок е писал, че жълтъка е ненужно прехвален и има много други продукти откъдето може да се набави желязо. Такива са магданоза и спанака например. Трябва да се отбележи, че ако и след 6-тия месец детето ви е само на кърма, то наистина е възможно да има недостиг на желязо и тогава е особено желателно да се консултирате с лекар.

Безглутенови каши можете да започнете да давате след 6-тия месец, а глутеновите - след 8-мия. Въведен твърде рано глутена може да предизвика реакция.

Месото също се въвежда 1-2 месеца след общоприетото.

Най-добре е пилешко, но домашно или от готово пюре, тъй като иначе е бройлер, а тях ги хранят с рибни добавки и много антибиотици. Също хубави са пуешкото и заешкото месо. Телешкото и свинското се въвеждат след първата година, малко след тях рибата (която също е силен алерген!). Най-късно се захранва с агнешко, което е най-алергизиращото, а също и разхлабващо месо.

Ето кратък списък на някои често използвани продукти по оттношение на алергията. Ограниченията важат в особена сила за първата година на детето. След това риска намалява и започва постепенното им въвеждане. Списъка е примерен и непълен, но ще даде известан насока.

Медът по принцип е опасен за малките деца поради невъзможността на организма им да разгражда специфичен вид бактерии, които се съдържат в него. Те са безвредни за възрастният организъм, но за малките деца могат да бъдет дори смъртоносни! Но освен всичко това, медът е и силен алерген така че трябва да се избягва.

Краве масло може да се дава след 8-мия месец (когато се въвежда попарата), но е желателно да е обработено. Затопля се на водна баня и се обира бялата пяна, която се отделя. С нея се премахва голяма част от белтъчините, които всъщност са основният алерген в него.

Важно правило е храните да се редуват през 2 дни, защото дори най-безобидният продукт представян на организма ежедновно би довел до алергия. Това важи в особена степен за ориза, ябълките и морковите, които се считат за слабо алергизиращи и по тази причина са основни в много голяма част от готовите каши и пюрета. Това, което свърши работа при мен беше да опиша всички продукти, храните, които приготвям от тях и готовите пюрета и каши, които синът ми ядеше. Така изготвих меню (може да е седмично или на 6-9 дни), в което например ориза със зеленчуци се дава в деня с оризова каша. Отнема време, но веднъж приготвено ще ви служи за дълго време и няма всеки ден да се чудите какво сте давали вчера или предишният ден.

Хубава идея при приготвянето на храните е да се използват замразени продукти, особено когато става дума за несезонни. Тъй като се очаква, че са замразявани точно през активният им сезон (когато са най-ефтини), така че риска в тях да има нитрати е по-нисък.

Плодове:
Да:
Ябълки, грозде, сливи, шипки, боровинки, киви (много добро за перисталтиката на червата, т.е. и запека), пъпеш, тиква
Не: цитрусови, ягоди, малини
Банани може след 8-мия месец, но не в големи количества тъй като съдържат хистамин (отделя се от организма при алергична реакция, така че дори без да алергизира сам по себе си е възможно да усложни нещата).

Зеленчуци:
Да:
моркови, картофи, броколи, брюкселско зеле, карфиол, чушки, царевица, цвекло
Не: домати (отново заради съдържанието на хистамин)

Листни:
Да:
спанак, лапад
Не: коприва

Варива:
Да:
грах, леща
Не: зрял и зелен фасул

Подправки:
Да:
магданоз, копър, джоджен
Не: целина

Ще спомена накратко и моите наблюдения върху някои готови храни предлагани на българският пазар и подходящи при деца с риск от алергия. Важно е да се знае, че е препоръчително да се взимат пюрета и каши съдържащи малко на брой продукти, за да може да се осигури разнообразие в 3 поредни дни. Не е добре например във всички да има ябълки дори самите храни да са различни, защото така ябълката ще се дава прекалено често, което повишава риска да предизвика алергия.

Забележка: На пазара непрекъснато се появяват нови продукти, така че вероятно този списък бързо ще остарее, но все пак дава някаква идея.

Пюрета

Hipp
Безспорно с много богата гама от подходящи пюрета. Имат серия ''А'' с хипоалергични храни, които са особено добри, но трябва да се има предвид, че са по западният стандарт, където например банана е ''А'', а тиквата не е. Все пак тази буква дава доста добра ориентация.

''Ранни моркови'', ''Ранни моркови с картофи'', ''Ябълки и моркови'', Круши с ябълки'', ''Тиква с картофи'', ''Ябълки за бебе'' (съдържа ориз), ''Ябълки с банани'' (добро е за въвеждане на банан), ''Сливи''

Nestle
Могат да се използват плодовите.

Alete
Имат подходящи зеленчукови и месни пюрета, включително и на по-едри парчета за по-големи бебета.

Kecskemeti
Пиле с моркови, пиле със зеленчуци

Semper
Картоф с царевица

Gerber
Имат хубави плодови пюрета, но от зеленчуковите и местните нищо не може да се използва заради съдържанието на масло и подправки.

Ганчев
Много малко от тях стават за нас. Повечето или са млечни, или имат домати.
Могат да се използват някои от плодовите (например ''Ябълка и морков'')

Каши

''Беби - Колинска''
Може би най-голямото разнообразие от безмлечни каши, на много добра цена.
''Елда (гречка)'', ''Елда с ябълка'', ''Соя-ориз'', ''Пшеница'', ''Грис''

Ordessa (Blevit)
Също добро разнообразие от безмлечни каши
''Ориз'', ''Пшеница''
''Интеграл'' и ''5 зърнени'' са много добри, но не могат да се дават много често, защото съдържат прекалено много съставки и е трудно да се избегне повторението.

Hame
Много хубави готови (в бурканчета) безмлечни каши, но за съжаление всичките съдържат ябълки. Все пак могат да се дават през няколко дни.
Ябълка с овесени ядки/корн флейкс/грис/ориз

Sunval
Разтворими каши, които скоро се появиха, но също имат няколко много хубави безмлечни каши - с мюсли, ориз, грис

Nestle
''Sinlac'' - специална хипоалергична каша от силно разграден ориз. Много е добра, макар и по-скъпа.

Humana
''Ябълка''

Hipp
Разтворимите са само млечни, т.е. неподходящи в случай на алергия.
Готовите (в бурканчета) са винаги с ябълки (т.е. не могат да се дават всеки ден), банани и праскови. Т.е. не са особено подходящи, но могат да се използват.

Сокове

Hipp
ябълка и грозде, сини сливи, моркови

Kecskemeti
тиква

Hame
ябълки, ябълки и моркови